Boechout Broechem Emblem Koningshooikt Oostmalle Pulle Vremde Westmalle

podiumacademie

Fotokunst

VIERDE GRAAD
duur opleiding 5 jaar
+ 2 jaar specialisatie

Schooljaar 2024-2025

In deze opleiding wordt je uitgenodigd om jezelf fotografisch uit te dagen. Doorheen de jaren leer je verschillende fotografische technieken. De nadruk ligt op het ontwikkelen van je persoonlijke invalshoek, het bewust kijken en de artistieke uitdrukking daarvan.  

Door fotografen uit de fotogeschiedenis en het hedendaagse veld onder de loep te nemen, maak je kennis met de rijke fotografische mogelijkheden. Hiervoor bezoeken we regelmatig tentoonstellingen. Op technisch vlak leer je bij de opname: manueel te werken en de invloed van o.m. diafragma, sluitertijd, lichtmeting, objectieven, etc. gericht in te zetten. Vanaf het 2° jaar leer je werken met kunstlicht in de fotostudio. 

Op digitaal gebied leer je foto’s bewerken in camera raw en photoshop, scannen en het juist printen van je foto’s. 

Op analoog vlak laten we je proeven van de basisprincipes van de fotografie door zelf je zwart-wit film te ontwikkelen en printen in de donkere kamer. De aangeleerde technieken staan steeds in functie van wat jij wil vertellen. Ook presentatietechnieken en experimenten dragen hiertoe bij. Je leert bewuste keuzes maken om je inhoud en ideeën te versterken. In het atelier worden opdrachten afgewisseld met fotobesprekingen, -bewerkingen, print momenten, experimenten en tentoonstellingsbezoeken.   

Het 5de jaar staat volledig in het teken van je afstudeerproject. Je organiseert hierbij een fototentoonstelling voor het grote publiek. Kies je daarna voor de specialisatiejaren, dan leggen we de klemtoon op het verdiepen van je artistieke proces. Daarbij leer je de nodige technieken, afhankelijk van jouw artistieke traject. Dit kan bijvoorbeeld de groot formaat camera of basismontage via Adobe Premiere zijn. Ook wordt er gefocust op een gedrukte presentatievorm van je werk, waarin woord en beeld kunnen samengaan. 

Wie aan deze opleiding begint, kan vlot met een computer overweg.  

Volg ons op Fotokunst Facebook en Instagram  

Voorbeelden van de afstudeerprojecten kan je bekijken op Flickr. 

8 lesuren per week

Inhoudelijke informatie
ilse.liekens@beeldacademielier.be

Praktische informatie

info@beeldacademielier.be

UURROOSTER

 • DAGKLAS
  dinsdag 13u00 tot 16u30 + donderdag 13u00 tot 16u30
 • AVOND-WEEKEND KLAS
  maandag 18u20 tot 21u50 + donderdag 18u20 tot 21u50
  Uitstappen op zaterdag

 •  SPECIALISATIE  – KEUZE UIT:
  > dinsdag 18u20 tot 21u50 + donderdag 18u20 tot 21u50
  > dinsdag 18u20 tot 21u50 + maandag 18u20 tot 21u50 NIEUW!

Geïnteresseerd in deze opleiding? Misschien is dit ook iets voor jou:

Grafiekkunst
Digitale Beeldende Kunst
BeeldLab (BAK)

Is je opleiding naar keuze volzet en vind je niet meteen een alternatief? Kom langs op ons secretariaat voor een babbel! Wij helpen je graag verder. Ook via mail of telefoon kan ons bereiken voor vragen over opleidingen.

Specifieke inhoudelijke informatie over opleidingen kan je ook steeds opvragen bij de docent.

Scroll to Top