Boechout Broechem Emblem Koningshooikt Oostmalle Pulle Vremde Westmalle

podiumacademie

01/02 CINEMA BOURGONDIA

NEXT: 1 februari 2023

‘Hugo Roelandt’ is een straffe film, zelfs voor wie nooit van Hugo Roelandt gehoord heeft, zelfs voor wie niets weet over de Antwerpse kunstscene in de jaren 70-80. De film is een exemplarisch queeste naar een vergeten figuur. En pakkend is hij ook, want de demonen die Hugo in in hun greep hadden en die mee de oorzaak waren van zijn al te korte artistieke carrière komen eveneens aan bod.

Dichter en filmmaker Jess De Gruyter (1973) studeerde begin jaren 90 fotografie aan de Academie in Antwerpen. Hij kreeg er destijds les van Hugo Roelandt, die al snel zijn mentor in de beeldende kunsten werd. De twee bleven bevriend tot aan het overlijden van Roelandt in 2015.

Hugo Roelandt was een pionier op het gebied van fotografie, performance en installatiekunst en een prominent figuur van de Antwerpse avant-garde uit de jaren 70 en 80. Hij opereerde bewust buiten de kunstmarkt en had oog voor maatschappelijke vragen, zo verbeeldde hij al midden jaren 70 ‘vloeibaarheid’ van identiteit en gender op een manier die nog altijd actueel is.

 

Dit jaar stelt Cinema Bourgondia voor: Cinema Belgica! Films gemaakt op Belgische bodem, waarvan er maar liefst 3 worden voorgesteld door de maker zelf voor of na de filmvertoning.

Zoals elk jaar is de locatie Cc Vredeberg, in de Vredebergstraat Lier.

Voor leerlingen kost de inkom € 2 op vertoon van hun studentenkaart van de academie of onder 18 jaar oud.

Voor niet-leerlingen boven 18 jaar oud kost de film € 5, ook een flinterdun prijsje.

Vooraf of nadien kan er genoten worden van een drankje aan de bar.

VOLGENDE VERTONINGEN

VORIGE VERTONINGEN

Scroll to Top